Wat weet jij over telefoons?

Groep 4 Testje

Voor de eerste les van het Nationaal Media Paspoort houdt iedere leerling in groep 4 een interview met een ouder iemand. Dit interview gaat over mediagebruik. De leerlingen zullen zien dat er in korte tijd veel veranderd is en dat digitale media voor opa of oma helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn als voor hen. Het is interessant voor kinderen in groep 4, die al veel met media te maken hebben, eens een duik te nemen in de geschiedenis. Denk maar eens aan de telefoon: weten zij dat het telefoonnummer niet heel lang geleden nog 'gedraaid' moest worden voor je een vriendje of vriendinnetje aan de 'hoorn' kreeg? Wat weet jij over de telefoon? Test het op de site van Kidsweek. Hier zijn nog veel meer leuke testjes te vinden. 

Digitaal klokkijkenGroep 4 Klok

Dat is helemaal niet zo moeilijk met dit spelletje. Door het puzzelstukje op de juiste tijd te leggen wordt meteen duidelijk of het antwoord klopt. Dit spelletje gaat samen met les vier voor groep 4 binnen het thema Houd de klok in de gaten. In het actieboekje dat bij deze les hoort wordt leerlingen gevraagd een inschatting te maken van de duur van een aantal activiteiten. Zij kunnen de duur checken met bijvoorbeeld een stopwatch of telefoon. Via deze site is het mogelijk om thuis of op school nog even te oefenen met de digitale klok. Nog eens oefenen met de analoge klok? Zie het extra online materiaal voor groep 3.

Bekijk het maar!

Groep 4 Bekijk het maar

Groep 4 gaat in les 5 (Maak goede keuzes) voor het eerst aan de slag met het beoordelen van bronnen. Leerlingen komen al vroeg in aanraking met allerlei soorten teksten, filmpjes en afbeeldingen op het internet. We willen hen daarom al in groep 4 slim leren omgaan met bronnen. Kijkwijzer houdt zich ook bezig met het beoordelen van content. In de online game Test Zelf van Kijkwijzer kunnen leerlingen oefenen met het testen van trailers. Welk icoontje zou jij de film geven? Beantwoord de vragen en vind het uit. Leuk om eens zelf te mogen doen en een heel handige oefening! 

Groep 4 Duh SpreekbeurtEerste hulp bij spreekbeurten en werkstukken

Bronnen beoordelen is een eerste stap, maar hoe houd je een spreekbeurt? Hoe kies je een origineel onderwerp en hoe zoek én vind je de juiste informatie? Kinderen kunnen al vroeg aan de gang met informatievaardigheden. Het gratis e-book Duh! Spreekbeurt helpt leerlingen vanaf groep 4 goed op weg. Downloaden kan op een Mac of iOS-apparaat.