klein 5. Maak goede keuzes

Handleiding Groep 1 les 5

Waar hoort wat?

Thema 5

Maak goede keuzes

Het wordt in deze mediawereld steeds belangrijker om je weg te vinden naar goede en betrouwbare informatie. Deze les is de eerste stap in het leren zoeken naar informatie. In deze les leren de kinderen waar bepaalde spullen te vinden zijn. De nadruk ligt op het gebruik en de plaats van verschillende media die in de klas aanwezig zijn (boeken, pennen, computer, mobiele telefoon, tijdschriften, televisie etc.). De eerste stap naar informatievaardigheden!

Benodigdheden:

Spullen uit de klas om in de kring te leggen 

A. Inleiding: kringgesprek                                     10 minuten.

  • Leg uit: vandaag gaan we leren zoeken en wegleggen. Het is goed om te weten waar iets ligt, zodat je het netjes kunt opbergen en altijd weer terug kunt vinden. Sommige spullen horen op school en andere spullen horen in huis, of moeten buiten blijven staan. Bijvoorbeeld: jouw potlood ligt in jouw la, het boek hoort in de kast, de computer hoort op de tafel, de mobiele telefoon van de leerkracht hoort  in de tas van de leerkracht, maar ook; de pop hoort in de poppenhoek, de fiets staat in het fietsenrek. 

B. Opruimspel                                                       15 minuten.

  • Leg spullen in de kring en laat de kinderen met elkaar nadenken waar welke spullen horen. (Boekjes, potloden, papier etc.) Laat de kinderen het zelf ook om beurten opruimen. Het gaat hier om spullen die van iedereen zijn en die ieder kind mag gebruiken.
  • Sluit de les af. 

Pen blauw