logo

U kunt direct aan de slag. U hoeft zich slechts eenmaal aan te melden hier rechts op de pagina. Daarna kunt u voortaan inloggen met de knop rechtsboven op de website. Dan kunt u bij alle materiaal. 

Het Nationaal Media Paspoort is de eerste, wetenschappelijk onderbouwde doorlopende leerlijn mediawijsheid/media-empowerment voor het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. Op veler verzoek is er nu ook een versie van het programma ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs en zelfs het (V)MBO.gekleurd meisje klein

Ook jongeren hebben immers ondersteuning nodig bij het ontwikkelen van een bewuste en kritische houding ten opzichte van de media. Denk aan thema’s zoals nepnieuws, online sociale vaardigheden, sociale media druk en het beschermen van de eigen privacy en online identiteit.

Het Nationaal Media Paspoort voor het VMBO bestaat uit 7 lessen of activiteiten, die tussen de 40 en 140 minuten in beslag nemen en dus in een of meerdere lessen behandeld kunnen worden. De 7 thema’s van het programma zijn:

 1. Weet wat je ziet
 2. Bewaak je identiteit
 3. Wat je geeft krijg je terug
 4. Houd de klok in de gaten
 5. Maak goede keuzes
 6. Bescherm je privacy
 7. Zorg voor je eigen veiligheid

covermediapaspoortBij elke activiteit wordt aangegeven welke kerndoelen worden nagestreefd, maar ook welke 21ste eeuwse vaardigheden worden ontwikkeld en welke werkvormen uit het eindadvies Onderwijs 2032 worden toegepast.

Het materiaal is gratis te downloaden en bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Handleiding voor de docent of mentor
 2. Handleiding Bodyscan
 3. Beeldmateriaal in Powerpoint
 4. Introductiebrief voor leerlingen
 5. Introductiebrief voor ouders
 6. Leerlingenpaspoort, waarin de leerlingen bij elke les/activiteit hun eigen motivatie en strategie noteren
 7. Leerlingen-activiteitenbladen

U kunt ook de paspoortomslagen bestellen, waarin de leerlingen hun activiteitenbladen kunnen bewaren. Er zijn verschillende sets omslagen (of bewaarmappen). Zie de bestelopties.

Het Nationaal Media Paspoort VMBO kwam tot stand op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten van Dr. Esther Rozendaal van de Radboud Universiteit en in samenwerking met een Adviesraad, bestaande uit:

adviesraadvo

bertspittersgeaspieslindasmitroyvenhuis

marcoboerariane van doornsusannevanrootselaar

Wij wensen u heel veel plezier met het materiaal en hopen van u te mogen horen wat wij nog eventueel zouden kunnen verbeteren? Stuur daartoe u uw persoonlijke evaluatie per email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.