Programmeren met Ko de KrakerGroep 5 Programmeren

In de 5e les van groep 5 staat het thema Maak goede keuzes centraal. Deze les gaat over informatievaardigheden: het maken van goede keuzes is belangrijk wanneer je bronnen bekijkt en beoordeelt. Programmeren is ook onderdeel van informatievaardigheden. Ko de Kraker is een online game waar alvast op een leuke en simpele manier wordt uitgelegd hoe het maken van een computerprogramma werkt. Via een paar functies laat je Ko naar zijn nootjes lopen. Op deze manier maak je vervolgens heel gemakkelijk je eigen scriptje!

Test je reclamekennis!

Groep 5 Reclamequiz

De 6e les van groep 5 staat in het teken van reclame. Reclame is tegenwoordig niet alleen maar te vinden in de folders, op televisie of de radio. Ook games en social media worden overspoeld door reclames. Hoe herken je reclame en wat kan je doen wanneer je je niet wil laten misleiden? Iedere leerling stelt zijn eigen motivatie en strategie op. Zo weet iedereen straks hoe er slim naar reclame gekeken wordt.

Televisiereclame is bijna net zo oud als televisie zelf. In deze quiz van Ster komen veel verschillende reclamefilmpjes voorbij. Herken je de reclames? Speel dit spel samen met ouders, juf of meester. Zij zien veel leuke reclames van vroeger terug! Wie weet het meest? 

Game jezelf reclamewijs!Groep 5 Reclame Gent

De Universiteit Gent heeft een aantal leuke games ontwikkeld rondom reclame. Via onder andere een skategame en een quiz test je hoe reclamewijs je al bent. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om feiten te onderscheiden van reclame. Probeer het maar eens. Je kunt zelfs een eigen character kiezen!  

Extra filmpje over reclamefotografie

Groep 5 Filmpje

Reclame herkennen is een eerste stap. Maar hoe maak je eigenlijk een reclame? Waar let een reclamefotograaf bijvoorbeeld op? Het Klokhuis (NTR) legt alles uit in een leuke aflevering over reclame en fotografie. 

En hoe wordt er reclame gemaakt in andere delen van de wereld?

Spreekbeurt of werkstuk? 

In groep 4 is dit handige gratis e-book al besproken: Duh! Spreekbeurt helpt leerlingen met idee├źn en vaardigheden voor het maken van een spreekbeurt. Downloaden kan op een Mac of iOS-apparaat